keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Oppimisesta ja tiedon lähteistä...

Vaikka minulle parhaat opiskelumuodot ovat osoittautuneet olevan lukeminen ja kirjoittaminen, yritän aina välillä osallistua myös luennoille, tai katselen luento-ja seminaariesityksiä netistä. Luennoilla oppiminen riippuu oman valmistautumisen lisäksi pääasiassa luennoitsijasta. Hyvä luennoitsija saa tylsästäkin aiheesta mielenkiintoisen ja kykenee selittämään vaikeatkin asiat eri tavoilla, jotta eri tavoin ajattelevat ihmiset ymmärtäisivät ne. Joskus luennoitsijaksi osuu niin mielenkiintoinen persoona, että jo sen takia menee istumaan luennolle. Sitten on valitettavasti niitä jotka vain lukevat ääneen Power point esityksensä (jonka yleensä opiskelijat saavat tulostaa itselleen netistä) poikkeamatta siitä lainkaan. Koska osaan lukea saman asian itsekin paperista niin näen melko turhaksi tällaisille luennoille osallistumisen, ellei asia sitten ole niin vaikea, että siitä olisi jotakin kysyttävää. Luennoilla istumisen etuna on tottakai se, että jos jokin asia jäi epäselväksi, voi siihen heti paikan päällä kysyä selvennystä. 

Kirjojen lukeminen alkaa sekin välillä tökkiä, eikä kirjoittaa jaksa kovin montaa tuntia putkeen joka päivä saamatta rasitusvammaa. Ilokseni olen löytänyt useita hyviä nettisivustoja, joissa voi kuunnella luentoja ja seminaariesityksiä eri aiheista, tai katsella opettavaisia videoita. Esimerkiksi Youtubessa on (yllättävän) paljon laadukkaita opetusvideoita ja luentoja mm. luonnontieteistä. Itse usein katselen esimerkiksi kemikaalienvalmistajien videoita laboratoriotekniikoista ennen kuin menen itse tekemään niitä labrassa. Youtubessa on myös esim. National Geographicilla oma kanava, jossa voi katsella laadukkaita luontodokumenttejä ja clippejä. Erilaisia hakusanoja käyttämällä Youtubesta voi löytää todellisia helmiä kun vaan jaksaa hieman etsiä.

Myös Jyväskylän yliopistolla on oma Youtube sivu, joka löytyy täältä:
http://www.youtube.com/user/JyvaskylaUniversity

Netistä tietoa etsiessä pitää tietenkin aina muistaa lähdekritiikki, kuten myös perinteisesti kirjoista etsiessä. Kandintyötäni tehdessäni olin todella järkyttynyt siitä, kuinka huonoja tieteellisiä artikkeleja on viitsitty edes julkaista. Eli tiedon julkaisu, oli se sitten kirjana, artikkelina tai nettisivuna, ei kerro välttämättä mitään kyseisen tiedon laadusta. Tiedon objektiivisuus täytyy myös aina ottaa huomioon. Joskus opiskelijan voi olla vaikeaa arvioida tietolähteen laatua, mutta tässäkin asiassa silmä kehittyy ja oman tiedon kasvaessa oppii näkemään ja arvioimaan laatua paremmin. Ja yliopistolta löytyy onneksi aina itseään viisaampia ja kokeneempia ihmisiä joilta voi kysyä neuvoa :).

Ei kommentteja: