sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Jyväskylä opiskelijakaupunkina

   Lukuvuosi alkaa oleen lopuillaan ja väki kampuksella vähenee. Kaupungilla puolestaan on ollut huomattavasti vilkkaampaa. Niinhän se on, että ihmiset haluavat nauttia kauniista päivistä  Suomen lyhyen kesän aikana, ja lähtevät silloin ulos. Eilisessä yläkaupungin yössä oli paljon ihmisiä liikkeellä, ja itsekin kävin muutaman tanssiesityksen ja bändin katsomassa. Ensi viikko pitäisi vielä valmistella kevään viimeistä tenttiä, mutta senkin voi sään salliessa tehdä ulkona viltillä maatessa ja luonnosta nauttien.
    Osana opiskelijalähettilään työtäni olen joutunut vastaamaan useamman kerran kysymykseen: Mikä tekee Jyväskylästä  hyvän opiskelijakaupungin?  Siihenhän voisi vastata hyvinkin pitkästi, kertoen mm.hyvästä kampusalueesta, vilkkaasta opiskelijaelämästä, KOAS:n hyvistä opiskelija-asunnoista yms. Itse en näistä asioista kuitenkaan tiennyt ennen tänne muuttamista. Minulla oli tärkeintä se, että pääsen yliopistoon, jossa voin laaja-alaisesti lukea kiinnostamiani aineita, ja jossa opetus on korkeatasoista ja monipuolista. Vasta täällä jonkun aikaa asuttuani aloin huomata Jyväskylän hyviä puolia. Meidän kampusalue on varmasti yksi kauneimpia ja viihtyisimpiä koko Suomessa. Erityisesti pidän Ylistönrinteen rantakävelytiestä, Mattilanniemen ranta-alueesta ja Seminaarinmäen kauniista puista ja vanhoista rakennuksista. Itselleni on aina ollut tärkeää asua viihtyisässä  ja luonnonläheisessä ympäristössä, ja sitä Jyväskylä todella on. Keski-kaupungilla lempipaikkojani ovatkin ehdottomasti puistot. Luonnon läheisyys tarjoaa myös paljon erilaisia harraste- ja virkistysmahdollisuuksia. Ja vaikka luonto on lähellä kaupunkia, on itse kaupungissa kuitenkin kaikki tarpeellinen, esim. hyvät liikenneyhteydet, paljon erilaisia liikkeitä ja yrityksiä, kulttuuritarjontaa, paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia jne.
   Jokaisella kaupungilla on myös huonot puolensa, mutta itse olen viihtynyt niin hyvin Jyväskylässä, että voisin tänne jäädä pidemmäksikin aikaa, mikäli vain töitä löytyisi. Julkisia kulkuvälineitä käyttävänä ja ympäristöystävällisyyttä arvostavana, olisi hienoa, jos bussilla matkustaminen oli edullisempaa. Opiskelijahintaisenakin bussikortti on kallis, ja hintaa nostetaan aikas tiuhaan tahtiin. Itse keski-kaupunkialue on melko tiivis, ja yksityisautoilua sen alueella voisi mielestäni rajoittaa. Julkisen liikenteen parempi tukeminen voisi edesauttaa tätä. Tietty pyöräily on yksi vaihtoehto, mutta sekin voi tulla kalliiksi, kun kaupunki kuhisee pyörävarkaista. Eli pyöränomistajia suosittelen hankkimaan kunnon teräsketjut, joilla lukitsee pyöränsä. Itse suosin kävelemistä, ja mikäs siinä kun ilma on hyvä ja maisema kaunis.

Ei kommentteja: