torstai 8. joulukuuta 2011

Terveisiä vuoden lopulta

Syyslukukausi on lopuillaan ja taas saa ihmetellä mihin se meni. Loka- ja marraskuu olivat tänä vuonna niin kiireisiä ettei niistä muista juuri muuta kuin pitkät päivät ja väsymyksen. Univelat on onneksi ehtinyt jo nukkua takaisin kun kursseja on saanut suoritettua loppuun ja kiireet ovat ehtineet jo perinteiseen tapaan helpottaan näin joulukuun puolella. Tuntuu todella oudolta ajatella että oma opiskeluaikani lähenee loppuaan. Tavoitteena olisi siis saada kaikki maisterikurssit tehtyä huhtikuun loppuun mennessä, jonka jälkeen jäljellä olisi enää työharjoittelu ja varsinainen gradu. Toisaalta olo on helpottunut kun ei tarvitse enää kovin montaa tenttitulosta stressata, mutta toisaalta myös haikea kun jää monta mielenkiintoista kurssia suorittamatta ajan puutteen takia. Jospa sitä saisi jatko-opiskelu paikan ja voisi jatkaa mielenkiintoisten asioiden opiskelua. Odotan myös innolla tilaisuutta päästä tutkimaan minua kiinnostavia asioita ja suunnittelemaan  tutkimusasetelmia.

Näin maisterivuonna opinnot ovat olleet hieman haastavampia kuin kandivaiheessa, mikä selittää mainitsemani väsymyksen ja kiireen. Asioita on opiskeltu paljon tieteellisistä artikkeleista ja monissa tehtävissä on joutunut itse päättelemään vastauksia ja siis oikeasti käyttämään aivojaan kun suoraa vastausta ei enää löydykkään kirjasta. Vastauksiaan täytyy siis harkita enemmän ja osata perustella omat päätelmänsä. Juuri näin sen pitäisikin olla. Vastauksen kopioiminen suoraan kirjasta kun ei mielestäni mittaa mitään muuta kuin lukutaitoa, eikä siten myöskään opeta ajattelemaan omilla aivoillaan. On myös kiva tunne kun joku on oikeasti kiinnostunut ajatuksistasi ja päätelmistäsi, ja niistä saa vielä palautettakin. Muutamilla kursseilla on saatu kunnon keskusteluakin aikaan, mikä tuntuu olevan yllättävän vaikeaa suomalaisten kesken ;).

Ennen kevätlukukauden alkua on onneksi vielä joululoma, jolloin ehtii hieman levätä ja valmistatua viimeisiin koitoksiin. Tilasinkin itselleni jo lomalukemista Amazonista. Lisäksi aion ehtiä leipomaan jouluherkkuja ja viettämään aikaa perheen kanssa, ja varmaan lipsahdan lueskelemaan muutamia artikkeleitakin, joita olen joutunut kiireiden takia jättämään odottamaan. Joululahjaostokset olen ehtinyt jo onneksi tehdä, joten nyt oikeastaan vaan odotan että saan tämän vuoden viimeiset tentit tehtyä ja muut työhommat hoidettua, jotta pääsen nauttimaan joulunajasta. Saatan vielä kirjoitella tämän vuoden puolella tänne blokiinkin, mutta facebook sivuani päivitän jokatapauksessa useamman kerran viikossa, joten sitä kautta voi paremmin seurata minua kiinnostavia luonnontieteiden juttuja ja opintoihin liittyviä asioita, joten siellä kannattaa vierailla ahkerasti. Hyvää loppuvuotta ja lomia kaikille!

Talvisin terveisin,
Marjut

Biologian laitoksen pikkujouluissa SMB- ryhmämme taidonnäytos piparkakkutalosta, josta muovautui piparkakku DNA. Meidän osastomme myös voitti koko neliosaisen kisan osastojen välisessä kisailussa :).










perjantai 11. marraskuuta 2011

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys. Tuo sana ei vielä lukiossa omannut juuri minkäänlaista käytännön merkitystä arkielämässäni. Osallistuin ystäväkoulu vierailulle Ruotsiin, ja olin mukana Pietarin matkalla toisen venäjää opiskelevan tytön kanssa, mutta nämäkin visiitit olivat luonteeltaan lomamatkan kaltaisia. Yhtenä vuonna lukiossamme oli vaihto-opiskelija jota haastattelin koulun lehteen, mutta siihen se vuorovaikutus sitten jäikin. Yliopistossa kansainvälisyys on läsnä opiskelijan elämässä heti ensimmäisestä opintovuodesta alkaen. Lähes kaikki oppikirjat ovat englanniksi, kursseilla on usein mukana vaihtareita, ja osa luennoitsijoistakin on kotoisin Suomen ulkopuolelta. Kolmannen vuoden keväälle on opintosuunnitelmiin usein jätetty tilaa suorittaa esimerkiksi muutaman kuukauden vaihto-opiskelu ulkomaisessa yliopistossa. Jyväskylän yliopistolla onkin monia kahdenkeskisiä sopimuksia yliopistojen kanssa ympäri maailmaa, ja lisäksi erilaisten vaihto-ohjelmien, esimerkiksi Nordplussan tai Erasmuksen (lisää tietoa: https://www.jyu.fi/hallintokeskus/koulutuspalvelut/intl/opiskelijalle), kautta voi hakeutua vaihtoon. Itse neuvottelin työharjoittelupaikan Ghentin yliopistosta, jonne lähden ensi kesäksi työskentelemään parissa tutkimusprojektissa. Ja mikäli ajatus maailmalle lähdöstä ahdistaa, niin kansaivälistyä voi toki täälläkin, esimerkiksi hakeutumalla yhteen monista kansainvälisistä maisteri ohjelmistamme, joihin by the way, haku ensi vuonna alkaviin opintoihin alkaa 21.11.2011! (Lisää tietoa: https://www.jyu.fi/en/studywithus tsekkaa esim. poikkitieteellinen Master's Program in Nanoscience). Tässä vielä pari hyvää linkkiä, joista voit lukea mm. Jyväskylän yliopistosta vaihdossa olevien blogeja, sekä yliopistomme kansainvälisestä toiminnasta täällä Jyväskylässä.


perjantai 4. marraskuuta 2011

Sapelihammasorava

Päätin vaihteeksi jakaa linkkejä mielenkiintoisista luonnonalan tutkimuksista tätä kautta. 
Useissa tiedeblogeissa ja uutisartikkeleissa kerrotaan yleensä hyvin selkeästi ja lyhyesti tuoreista tutkimuksista. Näitä lukemalla voi helposti päästä sisään aiheeseen, eikä tarvitse aina lähteä metsästämään joskus vaikeastikkin saatavilla olevia artikkeleita, jotka saattavat kaiken lisäksi olla hankala lukuisia ja epäselviä, varsinkin jos ei ole tottunut lukemaan tieteellisiä artikkeleita ja etsii vain  ns. kevyttä tieteellistä luettavaa. Varsinaisten artikkelien lukeminen kannattaa aina aloittaa lukemalla tiivistelmä, johdatus, sekä lopun keskustelu/yhteenveto osio. Näistä pitäisi selvitä tutkimuksen tarkoitus, tausta ja tulokset lyhyesti. Jos aihe on itselle ihan uusi, kannattaa siihen aluksi tutustua katsaus artikkelien (review) kautta. Nämä ovat joskus melko pinnallisiakin yhteenvetoja tietystä aiheesta, mutta kuitenkin sen verran teoreettisia, että niistä oppii nopeasti perusasiat. Yksi hyvä biologian alan tietokanta artikkelien metsästämiseen on PubMed:  
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed .

Puolestaan hyviä uutisartikkeleja löytyy mm. seuraavilta sivustoilta:
http://www.sciencedaily.com/
http://www.nature.com/news/index.html
http://www.sciencenews.org/
http://www.bbc.co.uk/news/science_and_environment/
http://www.tiede.fi/uutiset

Tässä yksi monista kiinnostavista uutisista science daily- sivustolta:
Ice-Agen "sapelihammas orava" ;) http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111102161050.htm
 

 
Copy Rights of the Ice Age movies and pictures belongs to 20th Century Fox